RESTAURACJA ORIENTALNA LOTOS


Menu
Bomba witaminowa na zimę !
Strona Główna


RESTAURACJA LOTOS
ul. Jana z Kolna 22
75-204 Koszalin
tel:
666 111 788
94- 347 0 547
e-mail: lotoskoszalin@wp.pl

czynna

CODZIENNIE 11-21
(Zamówienia prosimy do 20.45)

Restauracje Koszalin


 

Bomba witaminowa z jarmużem na zimę ( i nie tylko)

 

 

Składniki:

 

- Jarmuż

 ( Według Wikipedia : Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. )

 

 Można dostać u rolnika na targowisku ( przewaznie zbierana na jesień i początek zimy. Jarmuż wytrzymuje lekki mróż ), u sprzedawców z Internetu, lub w niektórych sklepach.

 

 Kupiłem sporo na targowisku , podzieliłem na porcje i zamroziłem by mieć na całą zimę.

 

 

- Filet z piersi kurczaka, lub mięsa z udek kurczaka.

 

- Mieszaki warzyw mrożonek jak brokuły, marchew, ( w sezonie można zastępować świeżymi warzywami )

 

 

 Do garnka z wodą włożę najpierw filet z kurczaka. Dodaję trochę vegety do smaku. Kurczak ma się gotować 5 minut.

 

Dodaję warzywa i gotuję dalej, jak tylko woda osiąga stan wrzenia wyłączam gaz.

Zanurzam jarmuż w gorącej zupie. To daje możliwość zmiksowania jarmuża w domowych blenderach, nie tracąc zawartych w nim witaminów. Surowy jarmuż jest dosyć twardy i łatwo spalić silnik urządzenia.

Można dodać trochę soku wraz z 2 kiszonymi ogórkami, lub soku i trochę kapusty kiszonej do smaku.

 

Włożyć do Bendera ( na początek po troszkę by pojemnik nie pękł przy gwałtownej zmianie temperatur).

Zmiksować przez 20 sekund.

 

 Do smaku dodać ciut przyprawy rybnej, jak ktos nie lubi jej zapach to troszkę sosu sojowego.

 Jeść na gorąco.

 

Smacznego !

 

 

RESTAURACJA ORIENTALNA LOTOS